Energimerking av produkter
Energimerking av energirelaterte produkter stiller informasjonskrav til produsenter og leverandører. Produkter som omfattes skal ha et energimerke som skal hjelpe forbrukeren til å velge de mest energieffektive produktene. Produktene får karakter på en syvdelt skala (hvor A+++ er det beste) som vises på en informasjonsblankett på produktet.
EU utarbeider løpende produktspesifikke regler der kravene til de enkelte produktene spesifiseres. De reglene som til nå er utarbeidet og innført i Norge omfatter for eksempel kjøle- og fryseapparater til husholdningsbruk, oppvask- og vaskemaskiner til husholdningsbruk, klimaanlegg, tørketromler, belysning, fjernsyn og elektriske stekeovner.
Nytt energimerke
EU vedtok i 2017 å oppdatere energimerket. Dette innebærer blant annet ny karakterskala som går fra A til G uten videre oppdeling. Det vil si at karakterene A+ til A+++ forsvinner. Det blir også nye regler for hvordan produkter skal fordeles på karakterskalaen. Norge jobber med å innføre de samme kravene
Opprinnelsesgarantier
Opprinnelsesgarantier ble introdusert i fornybardirektiv I (2001/77/EF). Alle produsenter av fornybar elektrisitet har rett til å få utstedt opprinnelsesgarantier. Bestemmelsen om opprinnelsesgarantier ble videreført i fornybardirektiv II (2009/ 28/EF), der også fornybar varme og kjøling ble omfattet.
Opprinnelsesgarantier er omsettelige og et anlegg som er godkjent for opprinnelsesgarantier er godkjent i fem år, deretter må anlegget godkjennes på nytt. Flere land deltar i et internasjonalt samarbeid som sikrer at det blir ført oversikt over kjøp og salg av opprinnelsesgarantier. I Norge fører Statnett registeret, og NVE fører tilsyn med opprinnelsesgarantiordningen. Opprinnelsesgarantier utgjør ikke en støtte som kan sies å utløse utbygging av ny produksjon, men kan brukes i markedsføring. Noen land, herunder Norge, har lagt til rette for å bruke opprinnelsesgarantier i varedeklarasjon av strøm. Krav til at el-leverandører skal oppgi produksjonsmiks i en varedeklarasjon følger av EUs elmarkedsdirektiv. Det er ingen krav fra EUs side om å bruke opprinnelsesgarantiene i denne sammenheng. For eksempel kan man bruke produksjonsstatistikken til varedeklarasjon.
Økodesign
Økodesigndirektivet stiller krav om miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter som skal omsettes i EUs indre marked. Direktivet retter seg mot produsenter/importører og omfatter både husholdningssektoren, tjenesteytende sektor og industri (utenom transportmidler). Dersom bestemte krav til miljøvennlig utforming er oppfylt, får produktet bære CE-merket - som er inngangsbilletten til EUs indre marked. Økodesignkravene er ment å fjerne de minst energieffektive produktene fra markedet og redusere miljøbelastningen i alle livsfaser for et energirelatert produkt.
På samme måte som under energimerkedirektivet utarbeider EU produktspesifikke regler løpende under økodesigndirektivet. EU har varslet at økodesignkravene i fremtiden i større grad vil omfatte krav knyttet til sirkulærøkonomi. Disse kravene vil kunne handle om ressursbruk, mulighet for reparasjon og resirkulering. De reglene som til nå er utarbeidet og innført i Norge omfatter for eksempel digitale dekodere, elektriske og elektroniske apparaters energiforbruk i hviletilstand og avslått tilstand, belysning, elektromotorer, kjøle- og fryseapparater til husholdningsbruk, sirkulasjons- og vannpumper, klimaanlegg og komfortvifter, oppvask- og vaskemaskiner til husholdningsbruk, industrivifter, tørketromler og fjernsyn.